De Stavelot Laetare van 27 maart 2022 is afgelast,…

Publié le 23/01/2022

De Stavelot Laetare van 27 maart 2022 is afgelast,…

Maar vervangen door een grote folkloristische optocht op zondag 15 mei 2022

Tijdens haar vergadering van zondag 23 januari heeft de Algemene Vergadering van het Feestcomité van Stavelot Laetare onderzocht of aan de voorwaarden kon worden voldaan om de festiviteiten van 26-27 en 28 maart te laten doorgaan. In het licht van de laatste ontwikkelingen in de gezondheidscrisis en de laatste CODECO is het helaas duidelijk dat het nog niet realistisch is om de organisatie van onze festiviteiten op de geplande data te voorzien. De handhaving van onze festiviteiten, waar normaal duizenden mensen langs de optochten en in de horecagelegenheden bijeenkomen, is immers onmogelijk door het opleggen van het GVD en het masker voor evenementen zelfs buiten. Gezien dit strikte protocol en de verplichtingen die nog steeds gelden voor de horeca (o.a. tafels met 6 zitplaatsen), hebben ook de bij deze AV aanwezige gemeentelijke autoriteiten ons laten weten dat zij bij de huidige stand van zaken niet inzien hoe zij dit evenement zouden kunnen toestaan.

Geconfronteerd met deze situatie, en na de afgelasting van onze festiviteiten in 2020 en 2021, hebben het Feestcomité en de folkloristische en muzikale verenigingen van Stavelot ervoor gekozen om niet op te geven en het vuur van alle liefhebbers van onze festiviteiten levend te houden, waaronder met name alle deelnemers aan de processie. Om eindelijk de praalwagens tevoorschijn te halen, om de prachtige kostuums te tonen, om het publiek te animeren, om de ritmes van de fanfares te delen… Dit alles kon niet nog een jaar wachten.

Daarom heeft de Vergadering besloten onze festiviteiten uit te stellen tot zondag 15 mei 2022, wanneer we mogen hopen dat het CST niet langer nodig zal zijn voor dit soort evenementen. Hoewel het natuurlijk geen Laetare zal zijn zoals tijdens onze drie glorieuze mid-lentenfeesten, zal deze grote folkloristische processie door alle straten van de stad eindigen met het rondeau Blancs-Moussis en iedereen, verenigingen en het publiek, de gelegenheid bieden om de geneugten van ons erfgoed te ervaren.

Wij zullen u later op de hoogte brengen van de details van deze organisatie. U moet echter weten dat er dit jaar geen betalende ingangen zullen zijn, noch een feesttent, zodat de plaatselijke HORECA zoveel mogelijk kan profiteren van de spin-off van dit evenement.

Voor het Festival Comité
Jean-Marie Marquet, voorzitter
Yves Reinkin, secretaris

Vertaald met www.DeepL.com/Translator (gratis versie)

À lire aussi...